Autocall - när räntealternativ saknas och börsen är högt värderad

2015-04-30

Autocall är en placering som ligger i tiden när räntealternativ saknas och en högt värderad börs gör det svårt att hitta placeringsalternativ med låg risk.

Autocall - när räntealternativ saknas och börsen är högt värderad

Det är minst sagt intressanta tider vi lever i. Centralbankerna bedriver ett regelrätt valutakrig med vapen som negativa räntor och kvantitativa lättnader av gigantiska mått. Mot bakgrund av centralbankernas räntefäktning är det lätt att tro att världen brinner. Faktum är dock att världen mår allt bättre, både om vi ser till global levnadsstandard och konjunkturutveckling. Sakta men säkert fortsätter USA att växa sig starkare och i och med det agera draglok för resten av världsekonomin. Även förutsättningarna för att en ökad optimism för första gången på många år ska få fotfäste i den krisdrabbade euroregionen har tydligt förbättrats.

En rimligt högt värderad börs har dock ganska snabbt blivit omotiverat hög. Problemet för en investerare ligger i att det idag inte finns något vettigt räntealternativ.  Det har medfört att investerare i sin jakt på avkastning har tvingats in i tillgångsslag längre ut på riskskalan. Följden har blivit att alla tillgångspriser – bland annat aktiepriser – har inflateras. En annan effekt av valutakriget är att framförallt den svenska kronan och euron har försvagats, vilket eldar på den svenska och europeiska börsuppgången ytterligare. Svaga valutor ökar nämligen förväntningarna på exportbolagens framtida vinster.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen i skrivande stund klättrat 17 procent och flera av börserna i Europa har stigit ännu mer. Med andra ord har börserna på tre och en halv månad redan gett nästan två normala årsavkastningar. Även om vår uppfattning är att bolagens vinster på sikt sannolikt kommer att växa in i den högre börsvärderingen, har risken för bakslag på börsen i ett kortare perspektiv ökat.
Den här inramningen visar den stora utmaningen för en investerare – idag klämd mellan avsaknaden av ett vettigt räntealternativ och en högt värderad börs. Hur kan man få avkastning utan att behöva ta alltför stor risk?

Autocall – ett alternativ i tiden
I och med att risken för en börskrasch är mindre sannolik, men börsen i det korta perspektivet känns omotiverat högt värderad så skapar det förutsättningar för Autocalls. Tittar vi på ett exempel så ger en av de Autocalls vi har ute nu en avkastning på 4 % per år så länge produkten lever. Det kan vi jämföra med direktavkastningen på OMX som för närvarande ligger på ca 3 %. Samtidigt ges möjlighet till en mer börsliknande avkastning på 14 % per år så länge underliggande aktier utvecklas ”ok”. Med andra ord kan en investerare erhålla en börsavkastning i linje med en bra genomsnittlig börsavkastning utan att börsen behöver stiga ytterligare från dagens nivåer. Samtidigt garanterar placeringen i en sämre börsutveckling en avkastning som med råge slår ett bankbokssparande. Allt detta utan att en investerare behöver ta alltför stor risk. För tittar vi på räntan – vad är alternativet?

 

               
 
Carl-Johan Runer
Försäljningschef
    Christer Tallbom
Chefekonom
   
               
© Garantum Fondkommission AB  Org. nr 556668-1531        

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.