Turbulensen skapar investeringsmöjligheter
Oron för inflationen och att centralbankerna till följd av den ska höja räntorna så pass kraftigt att världsekonomin riskerar en lågkonjunktur är temat som i skrivande stund dominerar på marknaden. Det är också via högre inflation som omvärldsekonomierna framför allt påverkas av kriget i Ukraina. Högre energipriser som har följt av den ryska aggressionen har spätt på en inflation som annars sannolikt varit på väg att sakta dämpas.
Det är framför allt inflations- och ränteutvecklingen i USA som just nu styr marknadens riskvilja. Den ekonomiska återhämtningen efter pandemin har varit starkast i USA som därmed ligger först i såväl inflations- som räntecykeln av de mogna ekonomierna. Det betyder att marknaden kommer att dra slutsatsen att den amerikanska utvecklingen kommer med en viss eftersläpning att följas av en liknande utveckling i andra delar av världen.
En överraskande hög inflationssiffra för maj fick ränteförväntningarna att stiga och Federal Reserve att besluta om den största räntehöjningen sedan 1994. Den inflationsöverraskningen var emellertid till största del driven av att energipriserna hade ökat med nästan fyra procent i maj jämfört med i april – en ovanligt hög och sannolikt tillfällig ökningstakt. Rensat för energipriser har däremot inflationen i USA sjunkit ett par månader i följd. Utan nya energiprisöverraskningar kan inflations- och ränteoron lika snabbt som den i skrivande stund har skruvats upp därför komma att lätta.
Hög inflation och stigande räntor har samtidigt ökat marknadens farhågor för en lågkonjunktur. Vår bedömning är att många underskattat styrkan på arbetsmarknaden. Fler jobb är positivt för konsumtionen som motvikt till de utträngningseffekter som följer av hög inflation och stigande räntor. Dessutom kommer enorma satsningar på infrastruktur och grön omställning att lyfta investeringskonjunkturen under lång tid.
Sammantaget har vi ett intressant investeringsläge. Även om osäkerheten kommer att vara fortsatt hög har samtidigt värderingarna på börserna blivit attraktiva till följd av att aktiekurserna har backat, medan däremot prognoserna på bolagens framtida vinster har fortsatt höjas. Vår uppfattning är därför att det i dessa turbulenta tider är viktigt att lyfta blicken. Förutsättningarna finns nämligen för att världsekonomin ska kunna fortsätta utvecklas väl. Vår bedömning är att när inflationsbrasan börjar visa tecken på att falna kommer även marknadens farhågor för den globala tillväxten att dämpas. I takt med att tilltron till en underliggande bra tillväxt i världsekonomin ökar kommer även högre räntor allt mer att ses som rimliga istället för att som just nu skapa oro.
Läs hela krönikan (PDF)
Christer Tallbom, Chefekonom