Till startsidan
Meny
Logga In

"Med rätt tajming öppnas möjligheter på turbulent börs!"

 

 

Så kan du tajma börsen rätt i tider av turbulens

Kasten på världens börser har varit tvära sedan Corona-pandemin förändrade verkligheten totalt. För den som ena dagen ser sitt kapital rusa för att nästa dag rasa är det lätt att gripas panik eller bli handlingsförlamad. Men det kan vara klokare att agera tvärtom.

 

– Det är vid sådana här tillfällen som placeringsmöjligheter brukar uppstå. Den som lyfter blicken har nu goda chanser att med rätt verktyg och tajming nå avkastning, säger Christer Tallbom, analytiker och chefekonom på Garantum.

”Fortfarande svårt att sia om framtiden”
- Vi har haft kriser förr. Men den vi upplever nu skiljer sig på olika sätt från tidigare. Inbromsningen i världsekonomin var den djupaste och snabbaste i mannaminne, men även den pågående återhämtningen därefter hittills utan motstycke. Stora tillväxtfluktuationer har i sin tur gjort börsernas svängningar brantare åt båda hållen.

– En exceptionellt tvär inbromsning i tillväxten under andra kvartalet raderade nästan tio procent av USA:s ekonomi och krympte Europas ekonomi med ungefär femton procent. Men, redan kvartalet efter återtog ekonomierna en stor del av tappet, fortsätter Christer Tallbom.

Läs: Optimal start löser problematiken

– Samtidigt riskerar restriktioner för att bromsa smittspridning sätta käppar i hjulen för återhämtningen. Covid-19 fortsätter att styra utvecklingen vilket gör det svårt att bedöma vart vi är på väg. Många gamla regler är satta ur spel.

Börsen under Corona: Kast på 40 procentenheter!
På de finansiella marknaderna är svängningarna dramatiska. Om man tittar på utvecklingen på den svenska börsen från att pandemin slog till fram till den 3 november är siffrorna häpnadsväckande. Den som investerat i toppen fick först se sin investering falla med 32 procent för att i skrivande stund endast ha backat cirka 7 procent. Den som istället lyckades pricka in botten har fått en vinst på 37 procent. Skillnaden är alltså drygt 45 procentenheter
– Det här belyser hur otroligt svårt det är att bedöma läget just nu. Och hur viktigt det är att gå in på börsen vid rätt tillfälle. Men det är ju lättare sagt än gjort.

Läs: Aktieobligation Sverige Optimal nr 18 fick fördelaktig start under finanskrisen 2008.

”Optimal start” löser tajming-problematiken

Ett sätt att öka möjligheten till att tajma börsen är att investera i en strukturerad produkt med optimal start. Placeringsformen kom till som ett resultat av finanskrisen 2008, då turbulensen var lik den vi ser idag.
Kort beskrivet fungerar placeringen så här: Under en period som kan variera från en till tre månader görs regelbundna mätningar av ett givet börsindex eller en aktiekorg, beroende på placering. När mätperioden är slut tittar man tillbaka: Vid vilket tillfälle stod börsen som lägst? Den punkten blir placeringens startpunkt.

– Det ger investeraren tryggheten i att kunna få en optimerad start på sin placering och inte riskera att gå in på en tillfällig börstopp, säger Christer Tallbom.

”Nu är det rätt läge att se över portföljen”
I oroliga tider är det lätt att stoppa huvudet i sanden. Men Christer Tallbom menar att det är en dålig strategi.
– Nu är det viktigare än någonsin att se över sina investeringar. Att utvärdera och kanske omstrukturera risken i sin portfölj, utan att missa möjligheten till god avkastning. För det är i turbulenta tider som riktigt bra investeringsmöjligheter öppnas.Så fungerar Optimal Start

• Under en period görs mätningar av ett givet börsindex eller en aktiekorg.

• Den punkt då indexet står lägst blir placeringens startkurs.

• Sedan följer placeringen en given löptid (1–5 år).

Christer Tallboms tre råd nu:

• Se över helheten i din portfölj. Är risken för hög, eller möjligtvis för låg?

• Ta inte mer risk än att du kan sova gott om natten.

• Försök tajma marknaden. Det är svårt, men ger stor effekt på en investering.

Christer Tallbom

Chefekonom hos Garantum
samt prognosmakare och omvärldsanalytiker
sedan 25 år.


 

Handel med finansiella instrument innebär alltid ett risktagande och investerat belopp kan såväl öka som minska i värde. Historisk utveckling innebär ingen garanti för framtida avkastning.

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.