5G – framtidens trådlösa nätverk

2020-08-28

 

Med 5G lanseras en teknik som skyndar på många trender och möjliggör innovationer. 5G förväntas bli mellan 10-100 gånger snabbare än 4G, med 90% lägre latens (den tid det tar att koppla upp) och med en anslutningsdensitet på 1 000 000 uppkopplingar per km² (att jämföra med 4Gs 100 000 uppkopplingar per km²). Detta enorma hopp i prestanda möjliggör en mängd nya tekniska lösningar så som Internet of Things (IoT, dvs sensorer som samlar data från exempelvis maskiner, bilar och hushållsapparater), AR/VR, ökad automatisering och självkörande bilar.

"Det är framförallt mängden nya och industriella lösningar som möjliggörs av den kraftigt ökade kapaciteten i 5G relativt 4G som kommer gynnas." 


Användningen av data förväntas öka exponentiellt under de kommande åren, vartefter allt fler produkter kopplas upp med hjälp av sensorer i allt från industrin till fordon och hemelektronik. Smartphonetillverkarna förväntas producera runt 200 miljoner 5G smartphones 2020, men det är troligen inte telefontillverkarna som blir de stora vinnarna. Det är framförallt mängden nya och industriella lösningar som möjliggörs av den kraftigt ökade kapaciteten i 5G relativt 4G som kommer gynnas. 5G förväntas även bli mer långsiktigt uthållig än 4G då det tekniskt är ett stort steg framåt med en betydligt bredare funktionalitet än 4G.

Det är flera bolag som gynnas och kommer att fortsätta gynnas under flera år framöver av 5G utrullningen. Se nedan produkter för investeringsalternativ på temat 5G:

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.