• Vi har uppgraderat vårt IT-system under helgen. Tillfälliga störningar kan därför förekomma och lite längre handläggningstider. Vi hoppas att ni har överseende med detta. (2021-09-15 09:00:35) >> Håll dig uppdaterad här >>

Tvära kast skapar möjligheter

2020-03-06

Vecka 9 är något som normalt är starkt förknippat med Stockholms sportlovsvecka. 2020 utvecklade sig veckan även till att bli den sämsta börsveckan sedan finanskrisen. OMXS30 och S&P500 var båda ner över 11% sett över hela veckan. Intradag såg vi mycket tvära kast där marknaden slets mellan oron för virusets påverkan på ekonomin och hopp om gemensamma insatser från centralbanker.


Den ökade oron har fått volatiliteten att stiga markant.


Oron har drivit upp volatilitet, kreditspreadar och systematisk risk över hela marknaden. Kreditspreadar som legat på 5-årslägsta sedan årsskiftet har snabbt skjutit i höjden. Kortsiktigt skapar det problem för bolag som behöver återfinansiera sin utestående skuld (rulla lånen) de kommande månaderna. Om vi får en tightare och mer restriktiv kreditmarknad som lever kvar fram till sommaren riskerar vi att få se ett ökat antal kredithändelser under 2020. På något längre sikt påverkar viruset både efterfrågan och utbudet av flera varor och tjänster. Rädslan får direkt påverkan på intäkterna för flygbolag, resebolag, hotell, lyxartiklar etc. Kineser står normalt för 1/3 av konsumtionen av lyxartiklar och just nu handlar de inte. På utbudssidan drabbas flera företag av avbrott eller störningar i sin produktion.Rätt placering vid rätt tillfälle

Ökade kreditspreadar gör också att kreditlänkade placeringar är tillbaka igen. I vårt aktuella erbjudande har vi lagt till två kreditcertifikat: High yield Europa nr 3886 och High yield USA nr 3887 med Nordea som emittent. Europa indikerar 6,5% och USA 8% i årlig kupong med kvartalsvis utbetalning.


 

 

 

 

 

Utvecklingen i Xover (High yield Europa)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Utvecklingen i CDX HY (High yield USA)

 

Stora fluktuationer i marknadsvärden för utestående High Yield-placeringar
För den som redan investerat i en kreditlänkad placering har kanske uppmärksammat att marknadsvärdet kan ha minskat rejält senaste veckorna. Det är en effekt av de kraftiga rörelserna i marknaden. En strukturerad produkt bör ses som en långsiktig investering och så länge som man inte behöver pengarna eller att inga kredithändelser inträffat behöver man som investerare normalt inte vara orolig. En placeringens marknadsvärde kan över tid variera mycket utan att det påverkar förutsättningarna för att erhålla de löpande kupongerna enligt placeringsvillkoren. Givet att det kreditberoende skyddet är intakt fram till slutdagen återbetalas alltid 100% av nominellt belopp av emittenten, även om marknadsvärdet i skrivande stund kan ligga på exempelvis 70%.

 

Råvaruvalutor försvagades
Värt att uppmärksamma är att svenska kronan har varit stark genom hela krisen till skillnad mot råvarudrivna valutor som dragits ned av fallande råvarupriser, exempelvis den norska kronan. För den som vågar lyfta blicken och se möjligheter så kan nedjusterade börsnivåer, svag norsk krona och fortsatt osäkerhet tala starkt för våra aktuella kapitalskyddade placeringar med NOK-exponering.

 

Till aktuella placeringar i NOK >>

Läs mer om kapitalskyddade placeringar >>

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.