• Vi har uppgraderat vårt IT-system under helgen. Tillfälliga störningar kan därför förekomma och lite längre handläggningstider. Vi hoppas att ni har överseende med detta. (2021-09-15 09:00:35) >> Håll dig uppdaterad här >>

Del 2: Hur stor är din kreditexponering och matchar det risken du vill ta?

2020-11-05

Det finns flera faktorer som påverkar risken i kreditplaceringar. Till att börja med är det viktigt att förstå vad det är för kreditkvalitet dvs. ett företags förmåga att betala sina skulder. Precis som på aktiemarknaden är det stora skillnader i risk mellan olika bolag. Bolag med högre kreditkvalitet benämns som Investment Grade och bolag med lägre kreditkvalitet benämns som High Yield.

Kreditplaceringar har olika risknivå

 

Historiskt har det även varit stora skillnader mellan olika marknader. Exempelvis mellan USA och Europa – både i sammansättningen av bolag, rättssystem kring konkurser och därmed även kredithändelser. Graferna nedan visar antal kredithändelser i index med High Yield-bolag och Investement Grade-bolag både i Europa och USA.

 

 
Diagrammet visar antal kredithändelse (orange) och antal bolag i index (grå) för referensindexet iTraxx Crossover Index.   Diagrammet visar antal kredithändelse (orange) och antal bolag i index (grå) för referensindexet iTraxx Main Index.
     
 
Diagrammet visar antal kredithändelse (orange) och antal bolag i index (grå) för referensindexet CDX HY Index.   Diagrammet visar antal kredithändelse (orange) och antal bolag i index (grå) för referensindexet CDX IG Index.

 

Graferna visar tydligt både skillnaden i risk mellan High Yield och Investment Grade, men även skillnaderna mellan Europa och USA. Det är därför viktigt att förstå vilken kreditkvalitet dina investeringar har och även vilken marknad du har exponering mot.

I nästa del av "Hur stor är din kreditexponering och matchar det risken du vill ta?" kommer vi gå igenom diversifiering av kreditinnehav och hur det påverkar risken. 

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.